Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

BEYLERBEYİ SABANCI OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ 2024 TÜRK-MACAR KÜLTÜR YILI AÇILIŞI KAPSAMINDA BUDAPEŞTE YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ'NDE TÜRKİYE'DEN MACARİSTAN'A MOTİFLERİN DİLİ SERGİSİ DÜZENLEDİ

BEYLERBEYİ SABANCI OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ 2024 TÜRK-MACAR KÜLTÜR YILI AÇILIŞI KAPSAMINDA BUDAPEŞTE YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ'NDE  TÜRKİYE'DEN MACARİSTAN'A MOTİFLERİN DİLİ SERGİSİ DÜZENLEDİ

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, 18 Aralık 1923 tarihinde imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması'nın 100. yıl dönümünde ilan edilen 2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Temsilciliğinde  "Türkiye'den Macaristan'a Motiflerin Dili Sergisi" düzenledi.

2024 Türk-Macar Kültür Yılı açılış programı kapsamında Macaristan'a ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından açılışı yapılan ve Macaristan Kültürel Miras Derneği ile ortaklaşa düzenlenen sergide; Türk ve Macar kültürüne ait el sanatları ve motifler, iki ülke arasındaki ortak kültür köklerini ve dostluğunu vurgulamak amacıyla birlikte sergilendi.

2024 Türk-Macar Kültür Yılını simgeleyen özel logo; motiflerin güçlü temsilinin güzel bir örneği olarak ortak tarihî köklerimize ve dostluğumuza atıfla Macar geleneksel kültüründe yer alan çiçeklerin, Selçuklu mimarisindeki geometrik desenlerle buluşmasından oluşan tasarımıyla serginin teması ile bütünlük oluşturdu.

"Türkiye'den Macaristan'a Motiflerin Dili Sergisi"nde Enstitünün atölyelerinde hazırlanan koleksiyonlardan seçilen eserler, "Klasik Sanat Motifleri" ve "Anadolu Halk Motifleri" başlıklarıyla ziyaretçilere sunuldu.

"Klasik Sanat Motifleri" bölümünde; asırlar boyunca Osmanlı Sarayı'nda Ehl-i Hiref teşkilatına bağlı nakkaşların ellerinde şekillenen Kur'an-ı Kerim'ler başta olmak üzere kumaşlardan mihrapların çinilerine tüm medeniyetimize yayılmış olan bitkisel motifler olan gül, lâle, karanfil, sümbül, hatâyî, penç, goncagül, servi, bulut ve Rûmî üslubu motiflerin yer aldığı eserler sergilendi. Enstitünün Desen Tasarım Atölyesinde görev yapan sanatkârların geleneğe atıf yapan yeni yorumlarından oluşan tezhip ve minyatür eserleri bu bölümde yer aldı. Dinî-Tasavvufî gelenekte vahdetin sembolü olan lâlenin yorumlanmasıyla hazırlanan "Arûs" adlı eser ve Hz. Peygamberimizin remzi olan güle atıf yapan "Gül" adlı eser, "Klasik Sanat  Motifleri" bölümünün merkezinde yer aldı. "Gül" adlı eser, aynı zamanda Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluğun ve tarihsel bağın sembolü olan Gül Baba'nın manevi şahsiyetini ve Hz. Peygamberimize olan bağlılığını simgelemektedir. Türk-Macar dostluğunun simgesi olan Gül Baba'nın 1541 yılında vefatından sonra Budapeşte'de "Gülbaba Bayırı" adı verilen mevkide yaptırılan ve asırlar boyunca ayakta kalarak ziyaret edilen türbesi, sergiye özel hazırlanan "Gül Baba Türbesi" adlı minyatür çalışması ile yorumlandı. 

Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müzesi koleksiyonlarından seçilerek sergilenen Türk işi, tel kırma ve çeşitli teknikler ile hazırlanmış nakışlı eserler, Türk işleme sanatında kullanılan motif ve desenlerin tarihsel süreçlerini yansıtmak amacıyla sergilendi.

Serginin "Anadolu Halk Motifleri" bölümünde; zengin dokuma kültürümüzde halı, kilim ve el  dokumalarımızda yaşatılan Anadolu halk motiflerinin kullanıldığı ve değişen yaşam koşullarıyla unutulmaya yüz tutan çorap desenlerinden ilhamla hazırlanan "Motiflerin Dili"  koleksiyonunda yer alan otantik kıyafetlerden örnekler yer aldı. 

Anadolu'nun her bölgesinden kadınlarımızın el emeği ve göz nuru ile geleneksel yöntemlerle ördüğü çoraplardan bir seçki, El Sanatları Atölyesinde hazırlanan "Tılsımlı Yıldız" adlı enstelasyonla sergilendi.

 Enstitünün El Nakışı Atölyesinde, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı logosuna atıfla Türk ve Macar motifleri bir araya getirilerek hazırlanan özel nakış kompozisyonu, El Sanatları Atölyesinde keçeden hazırlanan "Fatih Sultan Mehmet"  tablosu, Çini ve Seramik Atölyesinde serginin temasına uygun olarak klasik ve halk kültürü motiflerimizle hazırlanan eserler ve Görsel Sanatlar Öğretmeni tarafından ağaç oyma resim tekniği ile geleneksel desenlerin yorumlanmasıyla hazırlanan özel tablolar sergide yer aldı. 2024 Türk-Macar Kültür Yılı anısına Macaristan'da tasarlanan logo, Enstitünün Kuyumculuk Atölyesinde, 925 ayar gümüş kullanılarak replika rozet şeklinde hazırlandı.

Sergi programı kapsamında Çini Atölyesi ve El Nakışı Atölyesi öğretmenlerimiz tarafından misafirlere yönelik etkinlik çalışması yapıldı.

2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında

Yunus Emre Enstitüsü koordinasyonunda,Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ve Macaristan Kültürel Miras Derneği'nin yıl boyunca kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenleyerek iki ülke arasındaki kültürel etkileşimin devam etmesi hedeflenmektedir.

18-12-202318-12-202318-12-2023

Emniyet Mahallesi Abant 2 Caddesi No 8 Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 21 14 0312 413 21 16

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.