Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri
Genel Müdürlüğümüz, 1000 halk eğitimi merkezi ve 31 olgunlaşma enstitüsü ile "her zaman her yerde ve herkes için" hayat boyu öğrenme imkânı sunmaktadır. Halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitüleri; yaygın eğitim kurs programları ile beşerî kapasitenin güçlendirilmesi, niteliğinin arttırılması, yenilik ve gelişmeye açık, bilimsel, farkındalık oluşturucu, kültürel değerlerimizi yansıtan, girişimci, sürdürülebilir, kapsayıcı ve istihdam sağlayan eğitimler vermektedir. Kurumlarımızda uygulanan kurslarda, hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarını artırmaya yönelik teşvik edici, ilham verici, özgün örnekler; her yıl "Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri Çalışması" ile değerlendirilmektedir.
2023 yılında altıncısı gerçekleştirilen çalışmada 73 ilden gelen 162 örnek, "Genel Müdürlük Seçim Komisyonu" tarafından titizlikle incelenmiştir. Yapılan değerlendirmede 11 iyi uygulama örneği yayımlanmaya değer bulunmuştur.
Seçilen İyi Uygulama Örnekleri
- Alfabetik Sıra İle -
Bursa İnegöl Halk Eğitimi Merkezi
"İnegöl Halk Eğitimi Merkezi ve Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu iş birliği ile gerçekleştirilen "+1 Üniversite Çalışması", özel eğitim alanında ülkemizde gerçekleştirilen ilk örnektir. Onlar; artık bir üniversiteli, hem eğleniyor hem öğreniyor hem de hayallerinin peşinde koşuyorlar. Onlara fırsat verildiğinde neleri başardıklarını gösterdiler. Özel öğrencilerimiz üniversite öğrencileri ile kaynaştılar eğlendiler, öğrendiler, engelleri aştılar.
Kapsayıcı, duyarlı ve etkili öğrenme ortamlarını sunması bu çalışmayı değerli kılmıştır."
Çanakkale Lapseki Halk Eğitimi Merkezi
"Kraliçe Arılar Bal Peşinde"
Çanakkale Lapseki Halk Eğitimi Merkezi ve TÜMAD Madencilik iş birliğinde, 3 köyün kadınları, Halk Eğitimi Merkezinin açtığı Arıcılık Kursu'nda eğitimlerini tamamladılar. "Çanakkale Lapseki Umut Işığı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"ni kurarak ballarını satışa sundular.
Tam ve üretken istihdama destek olması, beşerî kapasitenin güçlendirilmesi, girişimci ve sürdürülebilir, bölgesel kalkınmaya örnek olacak bir çalışmadır.
Çorum Mecitözü Halk Eğitimi Merkezi
"Ekmeğini Taştan Çıkaran Kadınlar"
Çorum Mecitözü Halk Eğitimi Merkezinde aldıkları eğitim ile doğadan topladıkları taşları işlediler. Kooperatifleşen kadınlar hem yerelden gelen talepleri (kolye, tesbih, yüzük) karşılıyor hem de yurt dışına ihracat yapıyorlar.
Doğal kaynakların etkin kullanımını sağlayan, her yerde sürdürülebilir kalkınmayla ilgili bilgi ve farkındalık oluşturan bir çalışmadır.
Diyarbakır Yenişehir Halk Eğitimi Merkezi
"Tarladan Sofraya"
Diyarbakır Yenişehir Halk Eğitimi Merkezi, Yenişehir İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Yenişehir Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen Proje'de tarımla ilgili bütün eğitimler veriliyor (budama, aşılama, örtü altı fide yetiştiriciliği vb.). Eğitimler tamamlandıktan sonra kadınlar kooperatif kurdular. Tohumdan sofraya bütün aşamaları tamamlanan ürünleri, kooperatifte satışa hazır hâle getirdiler. Yörede açılan fuarlara katılarak pazar paylarını artırdılar.
Hızlı kentleşme ve kentlerde artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak maksadıyla tarımın sürdürülebilirliği için değişik alternatifler sundular.
"Emeğimiz Kazanıyor"
Kursiyer olarak başlayan kadınlar önce "Emeğimiz Kazanıyor Kadın Kooperatifini" kurdular. Yaklaşık 800 kadına istihdam sağladılar. Daha sonra yollarına şirket kurup bireysel olarak devam ettiler. Hâlen dünyaca ünlü markalara çanta üretiyorlar.
Girişimciliğe yönelik mesleki beceri kazanan yetişkinlerin istihdama katılmalarını sağlayan ilham verici bir örnektir.
"Dokuma Ustalarının Ellerinde Hayat Bulan Bir Öykü"
Enstitünün usta elleri dokudu, tezgâh sesleri susmadı. İlhamını geçmişten alan ve geleceğe yön veren yöresel değerlerimiz, dokumalarımıza tasarım gücünü de ekleyerek giyim ve aksesuarlarla yeniden hayat buldu. "Karadeniz'den Ege'ye İlmek İlmek Projesi"yle 2018 yılında, Ege Bölgesi'nin değeri Ödemiş ipekli dokumaları ile Karadeniz yöresine özgü Feretiko Bezinin ahenkli kompozisyonu ile giysi kreasyonunu hazırladılar. Yollarına "Ödemiş Yöresi Geleneksel Kumaş Dokumacılığı Projesi"yle devam ettiler. 2021 yılı Mart ayında İzmir'in Ödemiş İlçesi'nin Zeytinli Köyü'nde kurulan kurs atölyesinde Ödemiş İpeği Dokuma Kursu ile bölge kadınlarına dokuma eğitimleri vererek, kadın istihdamına öncülük ettiler. Kadınların evlerinde el tezgahlarında yeniden dokumaları üretmelerini sağladılar.
Kıymetli dokumaları günlük hayatımıza katarak geleceğe aktarmak ve dünyaya tanıtmak fikrinden ilhamla "Türk Dokumaları Dünyaya Açılıyor Projesi" kapsamında Ege Bölgesi Dokuma Merkezi ve Kumaş Test Analiz Laboratuvarı, 2023 yılı Mayıs ayında İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteği ile İzmir'de açıldı.
Geçmiş birikimlerimizi gelecek kuşaklara aktaran, istihdama yönelik, işlevsel ve sürdürülebilir, görsel yönü güçlü iki değerli kültür hazinemizi sandıklardan çıkarıp gelecek kuşaklara aktardılar.
Malatya Akçadağ Halk Eğitimi Merkezi
"Kardelenin Öyküsü"
Hedeflere, hayat boyu öğrenerek ulaşılır.Çocukluğundan beri çizime karşı sevgi, ilgi ve yeteneği olduğunu düşünerek sürekli ilerde kendini daha çok geliştirip Resim Bölümü'nü kazanmanın hayalini kuruyordu. İlçe merkezinde bulunan Halk Eğitimi Merkezinde bir çizim kursu olduğunu duyunca, köyünden ilçeye gelip gitmenin zorluğuna aldırmadan kursa başladı. Süreç içerisinde gerek birebir gerekse sınıf ortamında çizime dair tüm tasarım kurallarını ve temel sanat eğitimlerini aldı. Yeteneğini farklı bir şekilde ortaya çıkaran kurs öğretmeni, yetenek sınavlarında istenilen teknikleri de öğreterek onu üniversite sınavlarına hazırladı. Şimdi Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 1. sınıf öğrencisi.
Her zaman her yerde herkes için eğitim desteğiyle, üniversiteli oldu.
Samsun Atakum Halk Eğitimi Merkezi
"Başarının Önünde Engel Yok"
Salih ve Mehmet, ülkemizdeki binlerce down sendromlu bireylerden biriydi. Ülkemizin millî ruhunu hissederek, hedeflerine giden yolculuğa çıktılar. Onlar artık yalnız değillerdi. "Beşikten Mezara Kadar" eğitim anlayışıyla, farklılıklara sahip çıkan Atakum Halk Eğitimi Merkezi, tüm imkânlarıyla özel çocuklarımızın yanındaydı. Artık gece gündüz demeden, bıkmadan çalıştılar. +1 farkla, Salihcan ÖZTANKAL üst üste 6 yıl Türkiye Şampiyonluğu, 4 Avrupa üçüncülüğü, 2 Avrupa ikinciliği, 3 Dünya üçüncülüğü kazandı. Mehmet Yasin Bayraktar, Gençler kategorisi Türkiye şampiyonluğu, Büyükler kategorisi Türkiye ikinciliği kazandı.
Binlerce down sendromlu, +1 farklılığı ve yetenekleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
Samsun Canik Halk Eğitimi Merkezi
"CAMEK Projesi"
İstihdam Garantili Meslek Edindirme Kursları'nda eğitimlerin sonunda kursiyerlerden 8 kursiyer, mobilya kesim ve dikiş elemanı olarak koltuklara şekil verecek becerileri kazandılar. 12 kursiyer, Bilgisayar Destekli Mobilya Tasarımcısı olarak birçok ürünün bilgisayar ortamında çizimini ve tasarımını yapabilecek beceriye kavuştu. 9 kursiyer, Ahşap CNC Makine Operatörü olarak CNC makinelerini kullanabilen yeterliliklere sahip oldu. Proje'ye destek veren Samsun Marangozlar ve Döşemeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı işletmeler, Proje öncesinde verdikleri istihdam taahhüdünü yerine getirerek isteyen kursiyerlerimizin işbaşı yapmalarını sağladılar.
Beşerî kapasitenin güçlendirilmesi ve niteliğinin artırılmasına hizmet eden, girişimci,sürdürülebilir bir çalışma.
"Dezavantajlı Kadınların İstihdamı"
Sivas Halk Eğitimi Merkezi, 14 büyük tekstil fabrikası ile iyi niyet anlaşması yaparak kalifiye eleman yetiştirdiler ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sundular. Tekstil sektöründe ağırlıklı olarak ihtiyaç duyulan makinelerin kullanımının öğretildiği kurslarda eğitim alan kursiyerler, istedikleri tekstil fabrikasında işe yerleştirildiği gibi kendilerine ait iş yeri de açmaktadırlar. Zaman zaman çeşitli STK, kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde açılan kurslarla şehit ve gazi yakınlarına, sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği üyelerine, engelli bireylere ve aile fertlerinin iş sahibi olmalarına vesile oldular. Halk Eğitimi Merkezinde mesleki kurslarla tekstil sektöründe 908 kişiye istihdam olanağı sağladılar.
Desteğe ihtiyaç duyan kırılgan grupları, üreten, istihdama ve insana yakışır işlere erişimlerini sağlayan sürdürülebilir bir çalışmadır.
Şanlıurfa Harran Halk Eğitimi Merkezi
"Gelenekten Geleceğe"
Harran Halk Eğitimi Merkezi ve Harran Kaymakamlığı iş birliği ile Harran Gastronomi Merkezinde, geçmişi uzun yıllara dayanan Harran'daki gastronomi kültürü modern bir anlayışla yerli ve yabancı turistlere sunuluyor. Harran'da yetişen öğrencilerin de gastronomiye olan merakını artırarak ülke genelinde gastronomi sektöründe yer bulmasına imkân açmak için bir altyapı oluşturmak isteniyor. Bölge ve Türkiye mutfağını en iyi şekilde temsil eden damak lezzetlerinin beğeniye sunulmasında çalışan gençlere yönelik hijyen, iş güvenliği, yemek servis elemanı, aşçı yardımcılığı kurslar ile eğitim imkânı sağlıyorlar. HEM'de modern teknoloji çağına ve gelişmelere yönelik robotik kodlama-arduino kurslarına da devam edilmektedir.
Kültürel mirası, gelecek kuşaklara aktaran, istihdama yönelik, bölge ve ülkemizi Dünya'ya tanıtan çalışmadır.